Terug

Blog

Geoblocking verleden tijd

Online retailers in de EU mogen consumenten uit het buitenland niet langer 'blokkeren' als die willen profiteren van een aanbieding of ander prijsvoordeel. Vanaf maandag 3 december is geoblocking officieel verboden.

Het verbod houd in dat de EU een einde maakt aan online discriminatie op grond van nationaliteit, verblijfplaats of vestigingsplaats. Hierdoor kunnen consumenten overal in Europa vrij online winkelen, prijzen vergelijken en kiezen voor de goedkoopste aanbieding.

Nederlandse consumenten die bijvoorbeeld op de Duitse of Belgische versie hetzelfde product tegen lagere prijzen zien, kunnen dat niet kopen omdat ze automatisch en ongevraagd naar de Nederlandse webshop worden geleid. Volgens EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) blijkt uit onderzoek dat 68 procent van onlineklanten wel toegang kreeg tot een buitenlandse website, maar vervolgens op andere problemen stuitte bij de beoogde koop, zoals de weigering van hun creditcard vanwege hun Nederlandse IP-adres. Dat ongevraagd doorsturen mag niet meer, net als het weigeren van een betaling op basis van locatie.

Door de regels die vanaf 3 december van kracht worden, mogen webwinkels geen bestellingen van buitenlandse klanten meer weigeren. Dat betekent echter niet dat de verkoper verplicht wordt om te leveren in landen waar hij normaal niet actief is. Webwinkels moeten daardoor wel duidelijk communiceren over hun leveringsgebied met de daarbij behorende verzendkosten. 
De volgende stap is zo gemaakt.
Wij helpen graag. Contact
Scroll down