Terug

Blog

Van jonge zelfstandig ondernemer naar R&D Manager

Weet jij nog wat je deed toen je zestien jaar oud was? De meeste van ons zaten nog op de middelbare school en hadden waarschijnlijk een bijbaantje. Dat geldt ook voor Tom Bina, R&D Manager en Trainer bij Divide, alleen pakte hij het 17 jaar geleden net iets anders aan dan zijn leeftijdsgenoten.


Tom Bina, R&D Manager - Divide 

In dertig dagen van 0 naar 100.000 leden

In plaats van een bijbaantje in de supermarkt koos Tom ervoor om een sociaal netwerk kanaal op te richten. Met ‘DG2’ had hij in 2006, tegelijkertijd met Hyves en voordat Facebook populair werd in Nederland, zijn eigen social media kanaal opgericht. Een succesvol netwerk dat in de eerste maand na oprichting al ruim 100.000 leden telde en een top bereikte van ruim 600.000 leden. In 2009 verkocht Tom zijn bouwwerk aan investeerders om de snelle groei van het netwerk te kunnen bijbenen. “Ondanks het succes en het grote aantal leden, werd het door de populariteit van Facebook en de dominante marktpositie die ze bezaten erg lastig om het platform in de lucht te houden. Dit project heeft mij uiteindelijk ontzettend veel opgeleverd in de vorm van kennis en ervaring, want veel kennis die ik bezit heb ik tijdens deze periode vanuit de praktijk geleerd.”

Divide

Interim architect & Trainer bij Divide - Januari 2018 – Feb 2019

Na de periode van DG2 is Tom gaan reizen. Tijdens het reizen heeft hij veel nagedacht over zijn toekomst en wat hij wilde gaan doen. “Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik mijn opgedane ervaring en mijn expertise wilden gaan inzetten om andere bedrijven te gaan helpen. Ik ben in mijn eigen netwerk gaan rondkijken en heb met veel collega ondernemers gesproken. Zodoende raakte ik ook in gesprek met Stephan en Frans. Als snel bleek dat er een goede match was tussen mij en Divide. Tijdens de gesprekken die ik met Frans en Stephan heb gevoerd, merkte ik op dat ze zoekende waren naar verandering, nieuwe technieken waarmee het bedrijf zich verder kon ontwikkelen. Wat ze deden was al goed, maar dat zorgde er tegelijk ook voor dat ze niet precies wisten hoe ze de verandering moesten aanpakken.” Met een frisse blik startte Tom zijn werkzaamheden bij Divide als Interim Lead Software Architect & Trainer. Op basis van zijn kennis en inzichten werkte hij het plan uit waar onder andere Divide 5.0 uit voort gekomen is.

Architect & Trainer bij Divide - Feb 2019 – mei 2019

Vanaf het eerste moment bij Divide heeft Tom zijn stempel gedrukt binnen de organisatie. Met zijn kennis en ervaring was hij direct al een belangrijke schakel en een vaste waarde voor Divide. Hij werd betrokken bij gesprekken, fungeerde als sparringpartner en hij heeft als trainer het kennisniveau van collega’s naar een hoger niveau getild. “Wanneer we een opleidingstraject opstarten bekijken we eerst waar de zwakke punten van iemand liggen. Hier wordt tijdens het opleidingstraject aan gewerkt en alles wat ze leren wordt direct in de praktijk toegepast in de webshops die we bouwen. Dat werkt vaak extra motiverend omdat je aan je eigen ontwikkeling werkt en het resultaat direct zichtbaar is.”

R&D Manager - Mei – heden

Tom is inmiddels ruim anderhalf jaar in dienst bij Divide en heeft sinds mei van dit jaar de rol van R&D manager op zich genomen. “Frans heeft mij benaderd of ik interesse had om de rol van R&D Manager op te pakken. Frans zit hier al ruim 12 jaar en kent alle ins en outs van onze producten en het bedrijf. Door mijn ervaring in het leiden van personeel en kennis van de techniek vond Frans mij de ideale kandidaat voor deze rol. Een groot compliment en een mooie uitdaging die ik graag wilde aangaan.” 
 
In zijn nieuwe rol heeft Tom te maken met een aantal belangrijke veranderingen. “Binnen de grenzen van het developersvak kun je de gekste dingen technisch maken en werk je aan de mooiste projecten. Maar het houdt ergens wel een keer op. De functie van R&D Manager geeft mij weer nieuwe uitdagingen en één van die uitdagingen is om een complete afdeling te leiden en beter te maken.” Met zijn achtergrond is er al een stevige basis om de rol van R&D Manager in te vullen. Tom heeft de kennis en ervaring in huis om mensen aan te sturen en hij laat zich niet zo makkelijk gek maken. Als R&D Manager is Tom nu ook eindverantwoordelijk voor de resultaten. Een zware last die hij graag draagt. “Sommige hebben de focus op het beter maken van de techniek, ik heb de focus op het beter maken van Divide.”

Tss

‘Kennis is macht’, deze gedachte vormt de rode draad in de carrière van Tom. Dit probeert hij ook over te brengen op zijn collega’s. Zelf haalt hij zijn kennis van verschillende platformen, volgt hij online cursussen en wil hij grote congressen gaan bezoeken. Omdat Divide onderdeel is van de TSS groep, een groter geheel waar veel software bedrijven bij zijn aangesloten, wil Tom ook hier nieuwe kennis ophalen. Dit wilt hij doen door middel van een taskforce op te zetten waar verschillende R&D’ers samen komen om van elkaar te leren. “Vanuit TSS heb je zoveel kennis uit verschillende soorten IT-bedrijven binnen handbereik. Als je bereidt bent om kennis met elkaar te delen, dan wordt je daar alleen maar beter van. Dat is één van de grote voordelen van de TSS groep. Je kunt veel makkelijker contact met elkaar maken en op deze manier je krachten bundelen.” 

Zelf geeft Tom aan dat zijn eigen kracht vooral ligt bij het presenteren en overtuigen. Samen met het team is er ruim een jaar gewerkt aan het nieuwe Divide 5.0. Eén van de doelen die Tom zichzelf heeft opgelegd is om zoveel mogelijk klanten te overtuigen om de stap naar 5.0 te maken. Divide 5.0 is bijna klaar voor de eerste testfase en Tom zal vanuit zijn managementfunctie een belangrijke rol spelen tijdens de presentatie van de nieuwe release. “Divide 5.0 is het grootste project waar ik tot op heden bij Divide aan gewerkt heb. Het is een volwaardig product voorzien van vele technieken die de conversie voor de klant zal verhogen. Zodra we het bij de eerste klanten hebben geïmplementeerd verwacht ik dat 5.0 zich als een soort olievlek zal gaan verspreiden."

De dagen van louter en alleen programmeren zijn voor Tom voorbij. Met zijn nieuwe functie binnen Divide wordt er weer een nieuw hoofdstuk geschreven in de nu al rijke carrière van Tom Bina.


Organogram Divide - 2019

De volgende stap is zo gemaakt.
Wij helpen graag. Contact
Scroll down

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. cookiebeleid.