Terug

Blog

Verschil tussen online en offline bestaat niet

Dat er een omzetverplaatsing van het fysieke naar het online kanaal optreed is geen verrassing meer bij uitkomsten van retailmarkt publicaties. Ook het CBS meldde voor Q1 2019 een stijging in omzetgroei van 16,6 procent voor webwinkels waar fysieke winkels een omzetgroei van 0,2 procent noteerde. Maar is het verschil ook zo door te vertalen, in een omnichannel wereld waar we uitgaan van één klant? En niet denken in afzonderlijke kanalen waar we de ‘waarde’ van een transactie niet toewijzen aan één kanaal maar verdelen over de kanalen die de desbetreffende consument heeft gebruikt.

Groei in omzet van fysieke winkels stagneert, dat is over het algemeen geen nieuws. Eerste reden die wordt aangedragen is dat deze stagnatie vooral komt door het ‘online’ succes van retailers. Maar in een groeiende globale e-commercemarkt blijven ook de fysieke winkels van belang, zo niet centraal staan.

Online shoppen en fysiek winkelen gaan hand-in-hand. De ervaring van de consument staan centraal. Er wordt in het onderzoek ook gerefereerd naar retailers die fysiek én online actief zijn waar de omzetgroei vele malen groter (tot 6 keer) is dan die van pure players (retailers zonder stenen winkels). Het onderzoek uitgevoerd door GFK laat duidelijk zien dat retailers profiteren van ingezette cross- en omnichannel initiatieven. 


(Bron: Twinkle Digital Commerce)

Omnichannelstrategie
In 2025 wordt verwacht dat het online aandeel (let op; géén omzet) voor meer dan 50% van de schoenen en 40% van de items uit de kledingkast via (instore) e-commerce verloopt*. Dit vereist een toekomstbestendige architectuur die flexibel kan inspelen op de dynamiek van de markt waarbij nieuwe businessmodellen worden ondersteund en de consument centraal wordt gesteld. 

* ING rapport; online non-food retail aan vooravond nieuwe strijd

In de competitieve markt van fashion is het van belang dat je fysieke winkels aansluiten op de online activiteiten. Je proces en IT-architectuur daarop inrichten is een must. Integratie met bestaande POS technologie en ERP processen maakt het implementeren van omnichannel doorgaans complex door de diversiteit aan kanalen en het gedrag van klanten. Het centraal stellen van de consument over de verschillende kanalen heen brengt dan ook veranderingen met zich mee.

In de ideale omnichannel architectuur vervult een big data oplossing (zoals dat van tritonX) de rol van Customer Data Platform (CDP). Deze big data omgeving vormt daarmee de centrale locatie van klantdata en faciliteert loyalty features zoals:
  • Single Sign-On: alle klantdata centraal en real-time beschikbaar voor alle relevante touchpoints zoals: e-commerce en POS;
  • Personal Pricing: tailormade pricing voor klant(groepen);
  • Couponing: klantgebonden promoties.

Een waardevolle klantrelatie. Waar dan ook!
In een omnichannel architectuur waar klantdata centraal via het Customer Data Platform (CDP) beschikbaar, verrijkt en geactualiseerd wordt tussen ERP/ POS en het e-commerce platform, is het mogelijk om een duidelijker beeld van de klant te schetsen. Door deze data kan je nog relevanter zijn in jouw marketinguitingen en informatievoorziening. Online en fysiek in de winkels!

Voor veel consumenten is de fysieke winkel de plek waar ze openstaan voor een nieuwe klantbeleving. Door winkelmedewerkers met behulp van een digitale sales assistent de mogelijkheid te bieden inzicht te krijgen in onder andere klant- en artikelinformatie worden de interactie met consumenten nog persoonlijker. Door inzicht te hebben in het koopgedrag en persoonsgebonden waarde -en spaarpunten kunnen klanten nog beter worden geadviseerd en desgewenst (proactief) worden gewezen op direct verzilverbare tegoeden. 

Kom meer te weten over het centraal stellen van de consument over fysieke en online kanalen, contact Divide. 
De volgende stap is zo gemaakt.
Wij helpen graag. Contact
Scroll down

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. cookiebeleid.